Refresh - F5! blueline.gif (2576 bytes)

Vlatko.jpg (6583 bytes)

 

 

 

 

 

 

Vlatko Filipović

Kada je o Šolti riječ, odnosno o našem ljetovanju tamo, dva imena valja posebno istaći. Prvo je - Josip Pavišić, Zvjezdanin djed i Elin otac, koji je, posvađan s braćom, sagradio sebi kamenu ribarsku kuću na rtu Gradina.
Drugi, pravo zaslužan što je Gradina postala i ostala ono što je sada je Elin muž Vlatko Filipović, filmski redatelj. Uporni, svojeglavi Hercegovac, koji je odmalena volio prirodu, ali i naučio vještinu pripitomljavanja kamenitog i žednog okoliša ljudskim potrebama.
I njegovo oplemenjivanje Gradine, ogroman trud i novac uložen u tu neveliku oazu ljepote i mira, je samopotvrda onoga što je tako lijepo iskazivao u svojim dokumentarnim filmovima, posebno u "Hop-Janu", "Žednom polju" i "Zavjetrini vremena" - da je čovjekova upornost i težnja ka ljepoti stvaranja snažnija od hirovitih prirodnih i vremenskih ekstremnih izazova i prepreka..
Zato, Vlatko, hvala tebi i tvom nastojanju da učiniš jedan zapušteni i zaboravljeni kameni rt na zaboravljenom otoku tako ugodnim staništem.

S PONISTRE SE
VIDI ŠOLTA...

Ovdje neće biti komentara, samo slike, a ko je bio zna kako je na Šolti lijepo...

Rijetko se dešavalo kao ljeta 1997. da se sva moja raja (Kalemberi po prvi put u više od 20 godina) našla na okupu na Šolti, na Gradini, kada smo, još dobro izmučeni preživljenim ratnim strahotama, odmarali dušu i tijelo kupanjem, sunčanjem, ribolovom, ćaskanjem u ovom prelijepom ambijentu plavetnila i zelenila, zvjezdanog neba, kao suza čistog mora, odličnog vina i rakije i relaksirajuće tišine... Na žalost, to je bilo prvi i zadnji put da smo se svi tamo našli u isto vrijeme.

Pogled na Gradinu je uvijek za svakog od nas uzdah i radost, bilo da dolazimo ili se vraćamo kući...

 

AdioSolta.jpg (7869 bytes)  

 

SoltaNasFoto.jpg (18071 bytes) SoltaDame.jpg (15520 bytes)

Autoknips.jpg (10953 bytes)

Ah,riba!.jpg (13622 bytes)

SoltaKuharice.jpg (15893 bytes)

SoltaKlopa.jpg (16561 bytes)

NaMolu.jpg (15809 bytes)

SoltaPredah.jpg (27675 bytes) FalaTiZvjezdo....jpg (22129 bytes)

Svugdje kiša,
na Gradini suša,
a tamo mi
i srce i duša...

Josip Pavišić   
(1936.)    

 

SoltaSunce.jpg (6956 bytes)

 

Nazad ]
              
blueline.gif (2576 bytes)
   Šaljite E-mail na: misho@soros.org.ba ili miso@ks.gov.ba ako imate prijedloga, komentara, a i kritika, naravno...  * Copyright © 2000. * Uređivano: 06-01-2000